Lieven de Key wil de 240 sociale huurwoningen aan de Maassluisstraat in Nieuw West vervangen voor nieuwbouw. Er komen ook ongeveer 260 woningen extra. De nieuwbouw wordt een mix van sociale huur, middenhuur en vrije sector koop. De woningen variëren van 40 tot 110 m2. Ook is er ruimte voor voorzieningen, bijvoorbeeld kleine bedrijfjes.
Het wordt een mix van woningen, waarvan 55% sociale huur (272 woningen), 30% middenhuur en 15% vrije sector koop. Dus het aantal sociale huurwoningen groeit. Het zijn woningen die in grootte variëren van 40 tot 110 m2 en hebben 1, 2 of 3 slaapkamers. Ook komen er rolstoelwoningen in de nieuwbouw.
We maken een mooi ontwerp eromheen. Als de boxen ooit weg gaan kunnen we de ruimte inrichten als vier bedrijfsruimtes of met groen.
Elk model heeft voor- en nadelen voor verschillende groepen bewoners. Het doel is dat het eindresultaat – een vernieuwde buurt – voor alle bewoners, ondernemers en andere gebruikers van het gebied een verbetering brengt.
Alle nieuwe en bestaande woningen moeten voldoen aan hoge daglicht-normen. Dat is een wettelijke eis en daar is dit plan aan getoetst. Op sommige momenten van de dag is er schaduw en op andere momenten niet. Er is al een eerste bezonningsstudie gedaan en we doen dit opnieuw als we verder in het proces zijn als het exacte ontwerp van de bebouwing bekend is.
De gemeente eist dat het heien trillingsarm gebeurt om schade aan huizen in de omgeving te voorkomen. Dit betekent vrijwel zeker dat we gebruik maken van boorpalen voor de fundering.
In 2024 en 2025 werken we samen met bewoners en omwonenden aan een stedenbouwkundig plan. Wij hopen dit in 2025 af te kunnen ronden. Vervolgens werken we met de bewonerscommissie in 2025 aan het sociaal plan. Daarna vragen we de gemeente om de peildatum. Dat is de datum waarop bewoners stadsvernieuwingsurgentie krijgen en anderhalf jaar de tijd krijgen om te verhuizen. Op z’n vroegst kan dan in 2027 gestart worden met de sloop van de eerste woningen. Een halfjaar later start dan de bouw van de eerste woningen.
In 2025 werken we samen met bewoners en omwonenden nog aan het stedenbouwkundig plan. Wij hopen dit in 2025 af te kunnen ronden en daarna wordt het vastgesteld door de gemeenteraad (na een inspraakperiode). We starten in 2025 met de bewonerscommissie ook aan het sociaal plan en starten met het ontwerpen van de woningen van de eerste fase. Als het sociaal plan en de woningontwerpen klaar zijn, vragen we de gemeente om de peildatum. Dat is de datum waarop de huidige huurders stadsvernieuwingsurgentie krijgen om te verhuizen. Daarom kan er op z’n vroegst in 2027 gestart worden met de sloop van de eerste woningen.
In Nederland, maar in Amsterdam in het bijzonder, hebben we te maken met een groot tekort aan woningen. Om het woningtekort in Amsterdam op te lossen moet de gemeente jaarlijks minimaal 7.500 woningen bijbouwen. Die extra woningen worden verspreid over Amsterdam gebouwd en uitgangspunt is om bij sloop-nieuwbouw meteen extra woningen toe te voegen. Amsterdam heeft er voor gekozen om het omliggende groene landschap te behouden en de nieuwe woningen in de stad te bouwen. Deze binnenstedelijke verdichting heeft wel gevolgen voor groene ruimten in de stad. Met name op plekken waar relatief veel groene ruimte is, zoals in Zuidoost en Nieuw West, zal verdichting plaatsvinden op ruimtes die eerder groen waren.
De gemeenteraad zal uiteindelijk een besluit nemen over dit plan. Als u het niet eens bent met het plan, dan kunt u tijdens de besluitvorming aan de gemeenteraad aangeven wat uw bezwaar is, dat noemen we een zienswijze. De gemeenteraad zal uw bezwaar meewegen in hun besluit of het plan voldoende kwaliteit heeft.
Tijdens het maken van het stedenbouwkundig plan kunnen bewoners en omwonenden reageren en adviseren. Het stedenbouwkundig plan maken we in samenwerking met de bewoners, omwonenden en de gemeente. We nemen zoveel mogelijk ideeën mee in de uitwerking van het plan. Wij hopen dit in het voorjaar van 2025 met de bewoners af te kunnen ronden.
We willen samen met de bewoners het stedenbouwkundig plan maken. Bewoners kunnen bijvoorbeeld meedenken over de plek waar gebouwen, straten en groen moeten komen. De participatie gaat niet over wat we maken, maar hoe dat eruit ziet. De participatie gaat niet over de vraag óf er meer woningen mogen komen. Dit heeft de gemeente vastgelegd in het woonbeleid (meest recent: Omgevingsvisie 2050). De Maassluisstraat is aangemerkt als verdichtingslocatie.
Het voornemen van Lieven de Key en gemeente is om de woningen te vervangen voor nieuwbouw en om extra woningen en voorzieningen bij te bouwen. Deze extra woningen zijn noodzakelijk, omdat er een groot tekort is aan woningen. Vooral aan betaalbare woningen. De participatie gaat niet over de vraag óf er meer woningen mogen komen. Dit heeft de gemeente vastgelegd in het woonbeleid (meest recent: Omgevingsvisie 2050). De bouwblokken van Lieven de Key aan de Maassluisstraat zijn aangemerkt als verdichtingslocatie. Het bouwen van meer woningen betekent dat de buurt verandert. De woningen en buurt worden mooier, maar de extra woningen nemen ook ruimte in.
In een sociaal plan staat wat er voor bewoners geregeld en afgesproken is bij sloop of renovatie van hun woning. Hierin staan de afspraken over de verhuizing, de verhuiskostenvergoeding en andere bewonerszaken. Het sociaal plan bespreken we in 2025 met de bewonerscommissie en daarna met alle huurders.
Alle huurders van de sociale huurwoningen zullen moeten verhuizen. Alle bewoners krijgen in dit project de garantie dat ze kunnen terugkeren naar een nieuwe, passende woning in de nieuwbouw. Samen met de bewonerscommissie maken we een sociaal plan volgens de Amsterdamse Kaderafspraken. Hierin staan de afspraken over de verhuizing, de verhuiskostenvergoeding en andere bewonerszaken. Het sociaal plan bespreken we in 2025 met de bewonerscommissie en daarna met alle huurders.
Ja, de huren blijven betaalbaar. Bewoners krijgen een passende woning aangeboden, passend bij hun inkomen en bij de grootte van het huishouden. Mensen die te groot wonen, krijgen een kleinere woning aangeboden. En mensen die te klein wonen, krijgen een grotere woning aangeboden.
Alle bewoners, die qua inkomen recht hebben op een sociale huurwoning, krijgen in dit project de garantie dat ze kunnen terugkeren naar een nieuwe, passende woning in de nieuwbouw. Sommige huurders moeten eerst tijdelijk
verhuizen, omdat er nog geen nieuwe woningen gebouwd zijn. Maar ook zij kunnen terugkeren. Voor mensen die in de midden huur of vrije sector vallen kunnen we, op dit moment, die garantie van terugkeer nog niet geven.
Het uitgangspunt is dat huishoudens, die door een sloop of renovatie verplicht worden te verhuizen een verhuisvergoeding ontvangen, we volgen daarin de Kaderafspraken. Omdat de tweede verhuizing een vrije keuze is, ontvangen ze daarvoor geen verhuiskostenvergoeding. Deze afspraken worden in het sociaal plan vastgelegd.
Woonstichting Lieven De Key vindt het belangrijk om u als buurtbewoner goed op de hoogte te houden van de plannen. Meld u aan voor de nieuwsbrief op onze website. We houden u als buurtbewoner dan regelmatig per e-mail op de hoogte.
© 2023 Lieven de Key